woensdag 21 mei 2008

Kondrotas draagt bevel over ISAF PRT in Ghor over

Kolonel Albertas Kondrotas, de commandant van het Provinciaal Reconstructie Team in Ghor uit Litouwen, heeft op 14 mei het commando overgedragen aan zijn landgenoot kolonel Ramunas Baronas.

De ceremonie in Chaghcharan werd bijgewoond door de Italiaanse brigadegeneraal Francesco Arena, die het ISAF Regionaal Commando West leidt, en de plaatsvervangend gouverneur Mullah Ekramudin van de provincie.

De nieuwe commandant bedankte generaal Arena voor de steun die het RC West altijd verleent aan het PRT, aldus een verklaring van de NAVO-ISAF. Het RC West wordt vanuit Herat geleid door Italiƫ. Litouwen leidt het PRT.

Baronas zei: “We zullen samenwerken met de plaatselijke autoriteiten zoals het vorige team deed en ik geloof dat we vrienden zullen worden en ik geloof in een betere toekomst voor de provincie Ghowr.”

Ghor staat bekend als een erg arme provincie. Vorig jaar was een deel van de oogst er mislukt en werd voor de winter aanving de noodklok door de VN geluid over de voedselsituatie in de regio.

Mullah Ekramudin betuigde zijn dankbaarheid aan de soldaten uit Litouwen. Hij zei: “het PRT zorgt niet alleen voor scholen, bibliotheken en andere gebouwen, ze zorgen ook voor onze veiligheid. Alleen een veilig land kan haar geschiedenis veilig stellen en voortzetten.”

Generaal Arena was in staat om een bezoek te brengen aan het dorp Sangbaar waar een micro-waterkrachtstation is gebouwd. Dit project voorziet 250 huishoudens in het dorp van elektriciteit. Hierdoor wordt de kwaliteit van het leven van de dorpsbewoners verbeterd, aldus een woordvoerder van de NAVO-ISAF.

Ghor is een van de vier provincies in het Regionaal Commando West van de ISAF-veiligheidsmacht in Afghanistan die wordt geleid door de NAVO. Litouwen heeft er ongeveer 260 soldaten gestationeerd.

Op 22 april vond er al een rotatie plaats van troepen uit Litouwen in het PRT van Chaghcharan, de hoofdstad van de provincie.

Geen opmerkingen: